Siirry sisältöön
Olli Aaltonen

Miksi taloyhtiön hallituksen jäsenelle pitäisi aina maksaa kunnollinen kokouspalkkio?

Taloyhtiön hallituksen jäsenet ovat hyvin poikkeavassa roolissa. Suomalainen erikoisuus, asunto-osakeyhtiölaki on luonut järjestelmän, jolla voidaan omistaa isoja kiinteistöjä yhdessä ja asua omistusasunnossa vuokralla asumisen sijaan. Mallilla on kerrytetty merkittävästi kansallisvarallisuutta asunto-osakkeiden omistamisen myötä. Pitkällä ajanjaksolla asuntojen arvonnousu on kasvattanut asukkaan omaisuutta asumisen ”oheistuotteena”. Kasvottomiin pörssiosakkeisiin sijoittamisen sijaan asumalla sijoituksessasi saat samalla mahdollistettua haluamasi asumisolot. Varsin näppärä systeemi siis.

Taloyhtiö omistaa varsinaisen kiinteistön ja osakkaat vain osakkeet, joilla omaa huoneistoa hallitaan. Siksi hallitus on taloyhtiössä, kuten muissakin osakeyhtiöissä, keskeisessä roolissa yhteisen omaisuuden vaalijana ja kehittäjänä. Monessa taloyhtiössä hallituksen jäsenille ei kuitenkaan makseta kokouspalkkioita, vaikka työtä tehdään omalla vapaa-ajalla muidenkin osakkaiden puolesta. Hallituksen jäsenen oma omistus yhtiössä on toki yleisin motivaatiotekijä, mutta järjestelmä mahdollistaa tietynlaisen vapaamatkustuksen. Miksi joidenkin osakkaiden pitäisi tehdä ilmaista työtä muiden osakkeiden puolesta?

Hallituksen jäsenille pitäisikin aina maksaa kunnollinen kokouspalkkio ja puheenjohtajalle isomman työmäärän takia suhteessa suurempi. Palkkion myötä hallitukseen olisi myös helpompi saada jäseniä ja hallitustyöhön olisi korkeampi motivaatio. Jäseniltä voi tällöin myös perustellusti vaatia työpanosta palkkion vastineeksi. Kunnollisillakin kokouspalkkioilla toimiva hallitus on silti halpa hallintokuluiltaan taloyhtiön arvoon suhteutettuna. Hallituksen jäsenellä on myös iso vastuu työstään, jopa henkilökohtainen korvausvastuu. Tämä on monia pelottava asia, mutta taklattavissa hallituksen vastuuvakuutuksilla. Hallituksen jäsenen kannattaa tarkistaa isännöitsijältä nykyisen vastuuvakuutuksen korvaussummat erilaisissa tapauksissa. Riittävillä vakuutuksilla turvattu ja asiallisella palkalla tehtynä hallituksen jäsenyys on antoisa ja monipuolinen sekä merkityksellinen työ, jota nykyistä useamman kannattaisi tavoitella.

Olli Aaltonen

Olli on isännöitsijä ja eTalo Isännöinti Oy:n yrittäjä. Arki kuluu taloyhtiöiden parissa ja vapaa-aika vanhaa hirsitaloa kunnostaessa.
Muut ajankohtaiset