Siirry sisältöön
Olli Aaltonen

Ennakoiva kunnossapito on paras tapa varjella osakehuoneiston arvoa

Liian usein yhtiökokouksissa hallitus ja isännöitsijä joutuvat myymään osakkaille ajatusta korjauksien tai ylläpitotoimien tekemisestä. Hallituksella on lakisääteinen vastuu esittää yhtiökokoukselle vuosittain kunnossapitotarveselvityksen muodossa näkemyksensä seuraavien vuosien korjaustarpeista. Selvitys perustuu hyvän hallintotavan mukaan johdetuissa yhtiöissä taustaselvityksiin, kuntokartoituksiin ja keskusteluihin. Taloudellisten resurssien niukkuuden takia korjaustarpeet on priorisoitava tärkeysjärjestykseen, mikä luo luontevasti selkeän korjaussuunnitelman rungon.

Päätökset toteuttamisesta toki tehdään erikseen urakoitsijoiden kilpailuttamisen ja rahoituspaketin suunnittelun jälkeen. Liian usein hyvinkin pohjustetussa päätösvaiheessa osakkaat haluaisivat lykätä korjauksia kustannusten takia. Osakkaiden joukossa saattaa olla niitä, jotka ovat pian myymässä huoneistoaan tai haluavat muusta syystä minimoida huoneistoon liittyvät kustannukset. Tällöin hallitus joutuu uudestaan perustelemaan korjausideoita ja tarpeita, vaikka asian pitäisi itse asiassa olla toisin päin. Osakkaiden pitäisi pyytää hallitukselta ajatuksia siitä, mitä seuraavaksi voitaisiin laittaa kuntoon.

Ennakoiva kunnossapito ja oikeaan aikaan tehdyt korjaukset nimittäin ovat paras tae osakkeiden arvon säilymiselle. Omistettu huoneisto, on se sitten koti tai sijoitus, on monelle iso omaisuuserä. Sen arvosta varmasti halutaan pitää huolta niin, että arvo ei ainakaan laske. Näin vain usein käy, kun korjauksia lykätään liian pitkään ja korjausvelka kasvaa vuosi vuodelta. Pian ajaudutaan tilanteeseen, jossa ”sammutellaan tulipaloja” eli korjataan yllättäviä vikoja, vuotoja, jne. Näihin korjauksiin käytetyt rahat olisi voinut käyttää ennakoivasti pitkän ajan kuluessa ja estää kalliit hätäkorjaukset. Liian paljon ”ylikorjattuja” taloja on kuitenkin hyvin harvassa.

Lisäkuluja korjausten lykkäämisen kulttuurista syntyy myös välillisesti. Esimerkiksi kiinteistövakuutusten hinnat nousevat joka vuosi pääosin taloyhtiöiden lisääntyvien vesivahinkojen takia. Taloyhtiö kun on vastuussa rakenteille syntyneiden vahinkojen korjaamisesta, joita varsinkin All Risk-tyyppiset kiinteistövakuutukset korvaavat laajasti, ainakin vielä nykyisin. Korjausten lykkääminen onkin varmin tapa pienentää jokaisen huoneiston arvoa.

Ennakoiva kunnossapito on osakkaalle paras tapa turvata sijoituksensa arvo. Ja joskus taloyhtiön arvoa voidaan myös nostaa parannuksilla, jotka eivät yksittäistä osakasta tunnu hyödyttävän lainkaan. Esimerkiksi käy sähköautojen latausjärjestelmän hankkiminen. Vaikka ei itse sähköautoa omistaisikaan, niin latausmahdollisuus nostaa jokaisen huoneiston arvoa. Ainakin vielä nyt, kun latausmahdollisuuksia on aika harvassa yhtiössä.

Olli Aaltonen

Olli on isännöitsijä ja eTalo Isännöinti Oy:n yrittäjä. Arki kuluu taloyhtiöiden parissa ja vapaa-aika vanhaa hirsitaloa kunnostaessa.
Muut ajankohtaiset