Siirry sisältöön
Olli Aaltonen

Osakerekisterit sähköistyvät vauhdilla

Suomessa siirrytään asumisen digitalisaatiossa isosti eteenpäin osakeluetteloiden siirtyessä Maanmittauslaitoksen ylläpitämään Huoneistotietojärjestelmään. Uudisrakennusten osakeluettelot on luotu alusta alkaen sähköiseen rekisteriin ja muut taloyhtiöt voivat siirtää osaketietonsa kuluitta vuoden 2023 loppuun mennessä. Kaikki eTalon isännöimät taloyhtiöt on jo siirretty ja meille syksyn kuluessa isännöintiin tulevat uudet asiakasyhtiöt siirretään heti sopimuskauden alkaessa ensimmäisten toimien joukossa.

Osakkeen omistajille nyt käynnissä oleva siirtyminen ei aiheuta välitöntä tarvetta toimenpiteisiin, koska yksittäinen osakas voi hakea oman omistuksensa rekisteröintiä 10 vuoden kuluessa taloyhtiön osakeluettelon siirrosta. Pankkikin voi hoitaa asian osakkeenomistajan puolesta. Jos huoneisto kuitenkin myydään on ostajan vastuulla hakea osakkeiden rekisteröintiä Maanmittauslaitokselta kahden kuukauden kuluessa kaupanteosta tai omistusoikeuden siirtymisestä.

Isännöintitoimistot pitävät jatkossakin huolta taloyhtiöiden tietojen ajantasaisuudesta ja tekevät isännöitsijäntodistukset, joista selviää mm. yksittäisen huoneiston lainaosuudet ja vastikkeiden maksutilanne. Uusi rekisteri mahdollistaa digitaalisten asuntokauppojen yleistymisen mm. tehostamalla osakkeiden panttaustietojen hallinnointia, kun panttikirjoja ei säilytetä enää luoton myöntäneissä pankeissa. Tulevaisuudessa Huoneistotietojärjestelmän kasvava sisältö lisää mahdollisuuksia asumisen digitalisaation edistämiseen merkittävästi ja siinä kehityksessä me olemme luonnollisesti mielellämme mukana.

Olli Aaltonen

Olli on isännöitsijä ja eTalo Isännöinti Oy:n yrittäjä. Arki kuluu taloyhtiöiden parissa ja vapaa-aika vanhaa hirsitaloa kunnostaessa.
Muut ajankohtaiset